Hoe bouw ik zelf een computer, waar moet ik op letten?

Zelf een computer samenstellen en in elkaar zetten klinkt lastiger dan het daadwerkelijk is. In dit artikel zullen we stap voor stap beschrijven hoe u geheel naar wens een computer kunt samenstellen. Wat de voordelen zijn van een zelf samengestelde pc ten opzichte van een kant-en-klaar A of B-merk systeem. En of zelf bouwen een verstandigere keuze is dan het laten assembleren van een nieuw systeem.

Voor vragen over een bepaalde configuratie of samenstelling kunt u terecht op ons forum. Voor het samenstellen van een PC is er het subforum: aankoopadvies voor nieuwe computers en laptops. Een standaard koopgids of best buy guide is al snel outdated. Daarom bevat dit artikel geen voorbeelden van verschillende systemen.

Waarom zelf een computer samenstellen?

Het voordeel van het zelf samenstellen is dat u geheel vrij bent in de keuze van de componenten. Ook kunt u soms aardig wat geld besparen. En voor hetzelfde geld een (betere / snellere) computer samenstellen die geheel op maat is gemaakt voor de doeleinden waar u de computer voor gaat gebruiken.

Kant-en-klare systemen zijn vaak zo samengesteld dat deze geschikt zijn voor een brede doelgroep. Voor alleen e-mailen, surfen op internet en een simpel spelletje is een extra videokaart en krachtige processor eigenlijk niet noodzakelijk. Voor dergelijke taken is een instap-pc met een processor en geïntegreerde GPU (videokaart) voldoende.

Wordt de pc vooral gebruikt voor foto- en videobewerking en (zwaardere) games, dan mag een mid-range of high-end videokaart niet ontbreken. Ook veel opslagcapaciteit en een snelle SSD en harde schijven, krachtige processor en veel intern geheugen zijn dan een vereiste voor een optimaal werkend systeem.

Afhankelijk van het gebruik bepaalt u de samenstelling, uiteraard is een computer later altijd nog te upgraden met meer geheugen of een snellere videokaart.

Welke onderdelen heb ik allemaal nodig?

Voor een instap-pc heeft u minimaal nodig: een behuizing, voeding, moederbord, processor, geheugen, SSD of harde schijf en/of een optische drive. De meeste processoren hebben een geïntegreerde GPU (Grafische Processing Unit), een extra videokaart is dus geen vereiste voor een basis-systeem.

Ook een processorkoeler is geen absolute vereiste. De meeste processoren worden ‘boxed’ geleverd met een stock-koeler van de fabrikant. Om het systeem stiller te maken, en de koeling te optimaliseren kunt u kiezen voor een – betere – processorkoeler.

In vergelijking met vroeger heeft een standaard computer nauwelijks meer uitbreidingskaarten nodig. Afhankelijk van het type moederbord beschikken ze nagenoeg allemaal over een geluidskaart met diverse aansluitingen, een netwerkkaart en USB- en HDMI-poorten.

Voor compacte systemen is het aan te raden om te kiezen voor een modulaire voeding. Bij een dergelijke voeding is er geen vaste kabelboom aanwezig. Voor het wegwerken en ordenen van de kabels is dit wel zo handig. Hoe minder kabels er aanwezig zijn, hoe beter dit is voor de airflow (koeling) van de computer.

Bouw je eigen computer
Bron: (screenshot) YouTube

Zelf bouwen of laten assembleren?

Afhankelijk van de algemene voorwaarden kan het laten assembleren van een zelf samengestelde pc enkele voordelen bieden. Assemblage-service is vaak gekoppeld aan een bepaalde garantieperiode op het complete systeem. Bij een zelfgebouwd systeem valt u vaak terug op losse onderdelen garantie en zullen er bij problemen (over het algemeen) onderzoekskosten in rekening gebracht worden.

In tegenstelling tot het zelf bouwen is een systeem laten assembleren niet gratis. De kosten bedragen vaak tussen de € 50 en € 100 euro met 1 jaar garantie waarbij de oorspronkelijke fabrieksgarantie blijft gelden. Tegen een meerprijs kunt u de garantieperiode vaak uitbreiden voor meerdere jaren, maar dit zal niet de fabrieksgarantie van de afzonderlijke hardwarecomponenten verlengen.

Tips voor het zelf bouwen van een computer

Bij het in elkaar schroeven van een computer is het aanbevolen om uzelf te ontdoen van eventuele statische lading. Dat kan heel simpel door even de klemmetjes in een geaard stopcontact of de radiator van de verwarming aan te raken. Of gebruik een antistatisch polsbandje.

Qua gereedschap heeft u een kruisschroevendraaier nodig en voor de afstandsbusjes voor het moederbord een dopschroevendraaier. Verder is een zakje tie-wraps erg handig om hiermee alle kabels in de computer te bundelen. Zie de onderstaande instructievideo voor een impressie hoe u zelf een computer in elkaar kunt zetten.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →