Bestanden delen via een netwerk

By | 25 januari 2014

Een thuisnetwerk zet je natuurlijk op om eenvoudig gegevens te kunnen uitwisselen tussen de verschillende apparaten. Bestanden delen via een netwerk is over het algemeen gezien makkelijk te realiseren. Echter blijkt in de praktijk dat daar heel wat gebruikers moeite en problemen meer hebben.

Bestanden delen via een thuisnetwerk gebeurd via de bestands- en printerdeling van bijvoorbeeld Windows, lukt het u echter niet om de gegevens op een andere netwerk-pc te bereiken, probeer het dan eerst met de hulpmiddelen die Windows je aanreikt om de opties voor mappen en bestanden delen via een netwerk opnieuw in te stellen.

Mocht u na het lezen van de onderstaande informatie nog steeds problemen ondervinden met betrekking tot bestanden delen via een thuisnetwerk verwijzen we u graag door naar ons forum, bij het forumgedeelte Netwerken, Draadloos Netwerk, Routers & Modems kunt u terecht voor gratis hulp en ondersteuning bij problemen met uw thuisnetwerk.

Bestanden delen via een netwerk

Bestanden delen in Windows XP

 1. Open de Windows verkenner en klik met de rechtermuisknop op de betreffende map of harde schijf.
 2. Kies vervolgens voor de optie Delen en beveiliging.
 3. Vanuit het scherm wat nu opent kunt u de harde schijf of map een netwerknaam geven.
 4. Vervolgens kunt u per gebruiker de permissies voor de toegang instellen.
 5. Na het configureren van de gedeelde map of schijf verschijnt er een aangepast icoontje (met handje), welke aangeeft dat de map is gedeeld.

Bestanden delen in Windows Vista

 1. Open de Windows verkenner en klik met de rechtermuisknop op de betreffende map of harde schijf.
 2. Kies vervolgens voor de optie Delen.
 3. Selecteer vervolgens de optie voor Iedereen (alle gebruikers in deze lijst) en klik op de knop Toevoegen.
 4. Via de knop Delen wordt het netwerkpad weergegeven waarmee verbinding tot de gedeelde schijf of map wordt verkregen.
 5. Middels de optie Alle netwerkshares op deze computer weergeven kunnen vervolgens de gedeelde bestanden worden getoond.
 6. Na het configureren wordt de schijf of map voorzien van een aangepast icoontje (klein pictogram met meerdere gebruikers) waaruit blijkt dat de map is gedeeld.

Bestanden delen in Windows 7 en 8

De werkwijzen van bestanden delen in Windows 7 is bijna gelijk aan dat van Windows XP en Windows Vista, maar er is wel een verschil en dat is de mogelijkheid tot het gebruik maken van een zogenaamde Thuisgroep. Middels de zogenaamde Thuisgroep is het delen van bestanden en harde schijven met andere Windows 7 of 8 computers aanzienlijk eenvoudiger geworden. U hoeft immers alleen te beschikken over het (automatisch gegeneerde) wachtwoord om vanaf een andere op hetzelfde netwerk aangesloten computer toegang te verkrijgen tot de via de thuisgroep gedeelde bestanden!

 1. Open de Windows verkenner en klik met de rechtermuisknop op de betreffende map of harde schijf.
 2. Kies vervolgens voor de optie Delen met of Delen met voor Specifieke personen.
 3. Via de knop Delen wordt het netwerkpad weergegeven waarmee verbinding tot de gedeelde schijf of map wordt verkregen.
 4. Middels de optie Alle netwerkshares op deze computer weergeven kunnen vervolgens de gedeelde bestanden worden getoond.
 5. Na het configureren wordt de schijf of map voorzien van een aangepast icoontje (klein pictogram met meerdere gebruikers) waaruit blijkt dat de map is gedeeld.

Via de Eigenschappen van de gedeelde map of harde schijf bij het tabblad Delen, en de knop Geavanceerd kunnen de machtigingen en permissies van de gedeelde map worden aangepast.
Tevens kan hier een netwerknaam worden toegevoegd.
Via de Windows verkenner bij de Mapopties, onder het tabblad Weergave is het mogelijk de optie Wizard Delen gebruiken in en uit te schakelen zodat voortaan direct het scherm voor Geavanceerd delen zal worden getoond die u direct alle mogelijkheden van mappen en bestanden delen via een netwerk zal tonen.

Zoekopdrachten:

 • hulp krijgen voor verkenner in windows 10
 • hulp krijgen in windows 10 netwerk
 • hulp krijgen in windows 10 delen