Blue screen: Driver IRQL Not Less or Equal

By | 17 augustus 2013

Een blauw scherm Blue Screen of Death (BSoD) met de melding “Driver IRQL Not Less or Equal” is een veel voorkomend probleem wat de oorzaak kan zijn van driver problemen, niet altijd wordt het betreffende bestand wat het probleem veroorzaakt in de BSOD weergegeven wat het zoeken naar de oplossing niet makkelijker maakt.

Aangezien het dus niet altijd even makkelijk is om de oorzaak te achterhalen en hiervoor een kant-en-klare oplossing aan te bieden verwijzen we u door naar ons forum, op deze manier kunnen we aan de hand van uw probleemomschrijving een gerichte oplossing bieden om het probleem geheel te verhelpen.

Blue screen: Driver IRQL Not Less or Equal

Blue screen: Driver IRQL Not Less or Equal

Blue screen: Driver IRQL Not Less or Equal

De oorzaak van een “Blue Screen of Death (BSOD)” kan heel divers zijn zoals bijvoorbeeld een geïnstalleerde driver op het systeem of een conflict van een driver met uw gebruikte software, maar ook een fysiek defect aan de hardware zoals de harde schijf het moederbord of het geheugen dat niet meer optimaal functioneert behoort tot de meest voorkomende oorzaken.
Vooral drivers zijn een veelvoorkomend probleem van een Blue Screen of Death (BSOD) vandaar dat het ook wordt aangeraden om drivers alleen te updaten via de updates van Windows zelf en of als deze gedownload zijn van de website van de fabrikant zelf, het gebruik van zogenaamde driver update utility’s als driver finder of slim drivers wordt dan ook vaak afgeraden.

Wat te doen bij een Blue Screen of Death (BSOD)?

In de eerste plaats is het belangrijk om bij een BSOD de zogenaamde “dump-files” te bekijken, hierin is vaak af te leiden of de oorzaak van de BSOD gerelateerd is aan drivers, en welke driver daarvoor de oorzaak is. Deze zogenaamde “dump-files” kunnen worden uitgelezen middels het gratis programma “BlueScreenView”, de inhoud van deze “dump-file” kunt u dan laten nakijken op ons forum.

  1. Geef als eerste een zo goed mogelijke omschrijving van uw probleem inclusief, fout & stopcodes die u op de BSOD kunt nalezen.
  2. Vertel eventueel wat u zelf al heeft geprobeerd om het probleem te kunnen oplossen.
  3. Voer vervolgens BlueScreenView uit, en plaats dit bestand als bijlage in uw bericht.

Gratis hulp bij BSODS'(blauwe schermen)

Stap 1 Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 Nieuwe onderwerp openen op het forum

Zoekopdrachten:

  • driver irql not less or equal
  • irql not less or equal
  • driver irql not less or equal windows 8
  • driver_irql_not_less_or_equal