Dualbandrouter voor sneller draadloos internet

Wanneer u veel gebruik maakt van een draadloze internetverbinding kan een “dualbandrouter” een aangename uitkomst zijn op uw snelheid van het draadloze netwerk te kunnen verbeteren. Ook als u regelmatig last heeft van interferentie kan het plaatsen van een “dualbandrouter” in veel gevallen problemen met betrekking tot het signaal van het draadloze netwerk aanzienlijk verbeteren.

De afgelopen jaren zijn er zeer veel snelheidsverbeteringen doorgevoerd, en indien u nog gebruik maakt van een 802.11g (54 Mbit/s) WiFi netwerk kan het zeker lonen om over te stappen naar een 802.11n (300 Mbit/s) verbinding.

Dualbandrouter voor sneller draadloos internet.
Dualbandrouter voor sneller draadloos internet.

Dualbandrouter voor sneller draadloos internet

De meeste draadloze routers gebruiken nog steeds of staan vaak nog ingesteld op de 2,4 GHz frequentieband, echter wanneer er in de nabije omgeving zeer veel draadloze netwerken zijn op de 2,4 GHz frequentieband kunt u hier zeer veel hinder van ondervinden zoals “interferentie“, daar de  2,4 GHz frequentieband echter maar beperkt is in het aantal kanalen kan een “dualbandrouter” uitkomst bieden aangezien deze naast de 2,4 GHz frequentieband ook op de 5 GHz requentieband kunnen werken, en het voordeel hiervan is dat de laatste vaak minder wordt gebruikt al zie je wel dat er tegenwoordig steeds meer draadloze routers en modems vaak standaard op de 5 GHz frequentieband staan ingesteld.

Echter is de zendkracht van de 5 GHz frequentieband beperkter dan dien van de 2,4 GHz frequentieband en dat heeft te maken met de zendkracht, en het voornaamste nadeel is dat het bereik op langere afstand sneller een probleem kan vormen. De hogere frequentie zorgt er namelijk voor dat er kortere golven zijn en die kunnen door bijvoorbeeld dikke muren nogal makkelijk afzwakken. Maar dit kan natuurlijk weer ondervangen worden door bijvoorbeeld het plaatsen van een repeater, maar sowieso heeft de 5 GHz frequentieband als voornaamste voordeel dat het signaal in een normale omgeving onder normale omstandigheden stabieler is dan een draadloos netwerk op de 2,4 GHz frequentieband.

Naast het feit dat de 5 GHz frequentieband minder last heeft van interferentie is er nog een andere, fundamentelere reden waarom de 5 GHz frequentieband sneller is dan 2,4 GHz frequentieband. Op 5 GHz frequentieband hebben de kanalen waarop uitgezonden wordt namelijk allemaal 20 MHz aan bandbreedte beschikbaar, terwijl de 13 kanalen op 5 GHz frequentieband elkaar overlappen (met uitzondering van de kanalen 1, 6 en 11), aangezien deze band in totaal maar 80 MHz breed is. Dit levert uiteraard een behoorlijke snelheidswinst op voor de 5 GHz frequentieband.

Advies en informatie

Wanneer u uw draadloze internetverbinding of netwerkverbinding wilt optimaliseren is het raadzaam om goed te kijken welke apparaten welke standaard hanteren, want niets is zo vervelend als blijkt dat één apparaat niet op hogere snelheden kan werken en daardoor uw gehele draadloze netwerk kan vertragen doordat de WiFi-verbinding naar een lagere snelheid terug geschakeld zal worden.

Voor advies en hulp kunt u altijd terecht op ons forum, ook bij problemen met uw draadloze netwerkverbinding of algemene problemen met betrekking tot uw netwerk of internetverbinding kunt u advies en hulp vragen op het forum in de sectie “Netwerken, Internet, Netwerkbeveiliging & Websites

Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 Nieuwe onderwerp openen op het forum