Geïnfecteerde computer? wat moet u wel en niet doen!

Als uw computer is geïnfecteerd met welke vorm van malware dan ook wilt u hier natuurlijk zo snel mogelijk van af komen, en dan zie je vaak dat mensen een heel arsenaal aan ‘anti-malware’ / ‘anti-spyware’ en ‘cleaning’ tools op het systeem loslaten om het systeem weer malwarevrij te krijgen.
Maar doe je hier altijd wel even verstandig aan?

Cleaning Tools
Het gebruiken van ‘cleaning‘ tools zoals b.v. Schijfopruiming, Ccleaner, ATF Cleaner, TFC van OldTimer en alle andere beschikbare ‘tools’ die het systeem opschonen kunt u beter niet gebruiken als het systeem daadwerkelijk is geïnfecteerd.
Omdat malware zich vaak in tijdelijke (temp) mappen plaatst kan het legen / opschonen van deze mappen invloed hebben op het ‘heuristisch‘ scannen van anti-malware software.

Verder zijn er diverse Rogueware varianten zoals; ‘Windows 7 recovery‘, ‘Windows Vista recovery‘, ‘Windows XP recovery‘ die de snelkoppelingen en bestanden van het bureaublad, start menu, quick lauch verplaatsen naar een tijdelijke (temp) folder.
Zodra deze mappen worden geleegd zit u dus met een leeg startmenu en bureaublad omdat alle ‘items’ zonder pardon zijn verwijderd van het systeem.

Gelijkwaardige problemen op forums
Hoogstwaarschijnlijk zult u tijdens uw zoektocht om het probleem te kunnen oplossen allerlei ‘gelijkwaardige’ problemen op diverse forums en website’s tegenkomen waarin diverse adviezen worden gegeven en het probleem op een bepaalde manier is opgelost.
Neem dit soort adviezen niet één op één over om dit uit te voeren op uw eigen systeem.
Dit soort adviezen en zeker bij geavanceerde ‘tools’ zijn vaak alleen speciaal bestemd voor die computer en kunnen op uw computer meer schade aanrichten dan dat dit goed doet.
Vandaar dat malware gerelateerde probleem op de diverse security forums ook individueel behandeld worden.

Wat kunt u het beste doen?
Als u problemen heeft en zelf geen mogelijkheid ziet om deze op te lossen kunt u om raad en hulp vragen op diverse forums die malware gerelateerde problemen deskundig oplossen met getrainde helpers.
Elk van deze forums heeft dan ook vaak een stappenplan zoals deze waarin in een anti-malware en een analyse tool worden gebruikt voor de startpost bij problemen.

Is uw computer geïnfecteerd of wilt u uw computer eens laten controleren dat kunt u op dit forum terecht voor hulp en advies.