Gratis virusscanner AVG Antivirus Free

By | 27 augustus 2013

De gratis virusscanner AVG Antivirus Free is een goede gratis virusscanner voor thuisgebruikers en daarmee een prima alternatief voor de commerciële virusscanners. De gratis virusscanner van AVG biedt natuurlijk de basis bescherming tegen virussen, wormen, trojaanse paarden, rootkits, spyware en alle andere vormen van malware. Aanvullend hierop is de gratis virusscanner van AVG uitgerust met de Linkscanner Surf-Shield en biedt bescherming tegen exploitsites en allerhande online dreigingen. Daarnaast is AVG uitgerust met “Identity protection” en deze beschermingslaag moet proactief bescherming bieden tegen identiteitsdiefstal en daarmee uw privacy waarborgen.

Ook beschikt de gratis virusscanner van AVG over e-mailberscherming waarbij alle inkomende en uitgaande e-mailberichten worden gecontroleerd, tevens biedt deze beschermingslaag een spamfilter voor uw gebruikte e-mail-cliënt.

Naast de Linkscanner Surf-Shield functionaliteit installeert de gratis virusscanner van AVG ook de AVG Security Toolbar, en stelt daarmee isearch.avg.com als startpagina in. Alle zoekresultaten zullen vervolgens middels vier ratings beoordeeld worden, echter is dit natuurlijk niets meer dan een indicatie van een website die op een bepaald moment is vastgesteld. In de praktijk kan een veilig gemarkeerde website dus bijvoorbeeld wel degelijk malware of een redirect naar een exploit-site bevatten aangezien de websites op een bepaald moment zijn beoordeeld door AVG en dat maakt de AVG Security Toolbar enigszins overbodig.

Gratis virusscanner AVG Antivirus Free

Gratis virusscanner AVG Antivirus Free

Gratis virusscanner AVG Antivirus Free

De installatie van de gratis virusscanner AVG Antivirus Free is in de basis binnen enkele muisklikken te doen, echter bij het configureren bleek AVG nogal redelijk wat tijd benodigd te hebben waardoor deze pas na 15 minuten geïnstalleerd was. De product update die automatisch na de installatie wordt uitgevoerd verliep daarentegen wel vlot. Wat direct bij de installatie opvalt is dat AVG Antivirus Free niet standaard tijdens de installatie staat geselecteerd maar de 30 dagen trial versie van AVG Internet Security, tijdens de installatie dient u dus specifiek de basisbescherming te kiezen.

Wanneer u echter kiest voor de 30 dagen trial versie van AVG Internet Security dan is het wel mogelijk om na afloop direct over te schakelen naar de gratis virusscanner van AVG. In tegenstelling tot AVG Internet Security is de gratis virusscanner van AVG niet uitegrust met een firewall functionaliteit en biedt deze geen bescherming bij online winkelen en internetbankieren maar hiervoor zijn natuurlijk gratis alternatieven die u prima kunt combineren met de gratis virusscanner van AVG zoals de Online Armor Firewall van Emsisoft en HitmanPro.Alert van Surfright.

Vraag & antwoord over gratis virusscanners

Wanneer u vragen heeft over dit artikel, of over de gratis virusscanner AVG Antivirus Free zelf dan kunt u terecht op ons forum in één van de sub-forums in de sectie “Beveiliging & Privacy”.

Aanmelden op PC Web Plus

Nieuwe onderwerp openen op het forum