Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?

De vraag “Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?” is en blijft een discutabel onderwerp waar de meningen over uiteen lopen, er zijn testen die jarenlang stelden dat een gratis virusscanner net zo goed was als een betaalde virusscanner, maar er zijn ook testen die het tegendeel bewijzen. Uit een recente test van het Duitse computermagazine Computer Bild en het testorgaan AV-Test blijkt dat gratis oplossingen onvoldoende bescherming bieden, en deze test was eigenlijk gebaseerd op problemen met bekende programma’s en detectie op nieuwe malware.

Gratis virusscanners bieden geen betrouwbare bescherming was dan ook de uiteindelijke conclusie van deze test die uitgevoerd was met Avira, Avast, AVG en Microsoft Security Essentials c.q. Windows Defender. Al dit soort testen zijn vaak een momentopnamen waarbij de resultaten van dat moment bepalend zijn of een een gratis virusscanner net zo goed is als een betaalde. Om een goed beeld te kunnen krijgen van de algehele bescherming van de verschillende pakketten zou je eigenlijk de verschillende testen op langere termijn moeten bekijken. En een goed voorbeeld van zo’n test is die van Virusbulletin, die van oktober 2012 tot en met april 2013 heeft gelopen, en hiervan zijn op de onderstaande afbeelding de resultaten te zien.

Virusbulletin

Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?

Als we kijken naar de bovenstaande testresultaten zien we eigenlijk dat de gratis virusscanners in de basis niet onderdoen voor de betaalde, en aan de hand van deze test kan de conclusie “gratis virusscanners bieden geen betrouwbare bescherming” van Computer Bild en het testorgaan AV-Test weer in twijfel worden getrokken. Het principe achter dergelijke testen is verschillend en vandaar dat je deze ook niet direct met elkaar kunt vergelijken en daarmee bepalen welke producten nu beter zijn, wat echter wel mogelijk is, is om via de verschillende te bekijken welke producten nu consequent beter scoren en als je de testen op deze manier bekijkt is het verschil helemaal niet zo groot tussen de gratis virusscanners en betaalde virusscanners.

Gratis en betaalde virusscanners het verschil!

Het grootste verschil tussen de gratis virusscanners en de betaalde virusscanners zit hem met name in de aanwezige functionaliteiten, de gratis virusscanners zijn dan vaak ook een uitgeklede of beperkte variant van de betaalde versies. En als we dan kijken naar de voornaamste verschillen dan is een gratis virusscanner over het algemeen niet uitgerust met een firewall, anti-spam functie, beschermingsmodule tegen exploits, extra bescherming voor online winkelen en bankieren of een uitgebreide behaviour blocker die malware kan detecteren voordat er definities beschikbaar zijn. Aan de hand van deze ontbrekende beveiligingsfuncties zouden we inderdaad ook kunnen stellen dat gratis virusscanners geen betrouwbare bescherming bieden, of beter gezegd in mindere mate bescherming bieden. Maar in de basis is een gratis virusscanner eigenlijk prima te gebruiken, en wanneer je deze zou combineren met een aanvullende malwarescanner / behaviour blocker of een firewall met goede HIPS (Host Intrusion Prevention System) dan is een gratis virusscanner een prima basis.

In een eerder artikel PC Beveiligen – Advies over het beveiligen van uw PC staat hierover meer informatie en als voorbeeld gaven we hier de combinatie van de gratis virusscanner van avast! en de gratis Online Armor firewall van Emsisoft waarmee u een prima beveiliging voor uw computer heeft. Op het forum zijn diverse sub-forums beschikbaar voor vraag & antwoord omtrent gratis virusscanners en beveiligingspakketten zie daarvoor de onderstaande links.

Gratis of betaalde virusscanner

De keuze van een gratis of betaalde virusscanner is natuurlijk een persoonlijke keuze en hangt ook af van het feit of je wel of niet wilt betalen voor een virusscanner of een ander beveiligingspakket. Maar ook de mogelijke functies spelen hierbij een rol en dan kunt u denken aan de volgende punten.

  • Een alles in één beveiligingspakket is wel zo makkelijk met veel beveiligingsfuncties.
  • Heb ik een volledig beveiligingspakket inclusief firewall nodig of niet vanwege het gebruik van een third party firewall.
  • Heb ik functies zoals ouderlijk toezicht, online back-up en encryptie van gegevens wel nodig.
  • Geen officiële technische ondersteuning bij de gratis pakketten.

De punten zouden een rol kunnen spelen bij de keuze van een gratis of betaalde virusscanner. Wat we echter niet moeten vergeten is dat beveiligingsfabrikanten natuurlijk graag zien dat je een betaalde versie aankoopt. Vandaar dat het altijd belangrijk is om te kijken of de betaalde functies daadwerkelijk iets toevoegen (op beveiligingsgebied of extra mogelijkheden) of dat het alleen marketing is die u probeert over te halen om de betaalde versie aan te schaffen.

Conclusie

Onze conclusie is dat gratis virusscanners prima voldoen en qua bescherming in de basis ook niet onderdoen voor de betaalde pakketten. Ook de aanvullende mogelijkheden van de uitgebreidere pakketten zijn natuurlijk prima te vervangen voor gratis alternatieven. Heeft u vragen omtrent dit artikel of wilt u meer informatie over een bepaald beveiligingspakket of virusscanner dan kunt u terecht op ons forum voor advies maar ook voor gratis hulp en ondersteuning.

Aanmelden op PC Web Plus