Java virus verwijderen (gratis hulp en informatie)

By | 18 november 2014

Java-virusDiverse adware en andere potentieel ongewenste software vertonen pop-ups met “valse Java udates”, in de volksmond vaak omschreven als het Java virus.
Deze valse pop-ups bieden allemaal een valse versie van Java aan onder het mom dat deze verouderd zou zijn, of dat Java geïnstalleerd dient te worden om de betreffende website te kunnen bekijken, of om de website correct weer te geven.

De pop-ups die door het zogenaamde Java virus worden vertoond, bevatten allemaal een malafide versie van Java en installeren allemaal onopgemerkt andere ongewenste software, adware of andere schadelijke software in de categorie malware. Installeer dus nooit Java updates of het programma zelf die via dit soort pop-ups worden weergegeven en download Java altijd van de website van Oracle.

Hoe kan ik het Java virus verwijderen.

Voor het gemak blijven we de term “Java virus” even gebruiken, want in werkelijkheid spreken we natuurlijk van schadelijke of ongewenste software. Voor het verwijderen van de vervelende pop-ups omtrent een verouderde versie van Java zijn er gelukkig diverse mogelijkheden, en het gratis te gebruiken AdwCleaner is hierbij een handig hulpmiddel om adware zoals malafide browserextensies te verwijderen.

Helaas is het vaak wel zo dat alleen het scannen met AdwCleaner niet voldoende is om de problemen te verhelpen, wij adviseren dan ook altijd om een diepgaande controle te laten uitvoeren. Hierbij verlenen wij tevens gratis hulp op het forum in de sectie “Hulp bij adware en ongewenste software”. In dit forumgedeelte kunt u uw probleem voorleggen aan de specialisten, die u vervolgens stap voor stap begeleiden bij het Java virus verwijderen en het opschonen van de computer, raadpleeg de onderstaande handleiding voor meer informatie.


AdwCleaner handleiding  Java Virus verwijderen met AdwCleaner – Handleiding


Diverse pop-ups van het Java virus.

Op de onderstaande twee afbeeldingen ziet u nog twee voorbeelden waarin een valse versie van Java wordt aangeboden, en dat Java verouderd zou zijn en een update zou vereisen. Naast deze voorbeelden zijn er natuurlijk nog talloze varianten van het Java virus die dergelijke valse versies proberen te verspreiden, de oorzaak van deze pop-ups is eigenlijk altijd de aanwezigheid van adware of andere schadelijke en potentieel ongewenste software.

Java-Update-Needed Valse-Java-Update


Java controleren op updates?

Het is bekend dat Java een kwetsbaar programma is, dit betekent concreet dat deze software veelvoudig misbruikt wordt door schadelijke software (malware). Dit komt met namen doordat verouderde versie van Java lekken bevatten, en hier spelen de cybercriminelen handig op in met het aanbieden van schadelijke (valse) versies van Java. Het is dus heel belangrijk om altijd de laatst beschikbare versie van Java te gebruiken als u deze nodig heeft, indien dit niet het geval is verwijder dan Java geheel van de computer, maar hoe kan je nu controleren of er werkelijk een update voor Java beschikbaar is?

Om de eventueel aanwezige Java versie te controleren updates kunt u deze pagina van Oracle raadplegen, wanneer Java niet is geïnstalleerd of inactief is verschijnt de onderstaande melding. Deze melding is echter wel betrouwbaar, en is afkomstig van de website van Oracle zelf. Vanuit dit scherm kunt u direct de software activeren vanuit het Java-besturingspaneel, of de meeste recente versie downloaden indien nodig.

Java-Versie-ControlerenJava is inactief of niet geïnstalleerd.

» Java activeren met behulp van het Java-besturingspaneel
» Java downloaden
» Zie de tips voor het oplossen van problemen.

Wanneer Java is geïnstalleerd en actief is, en de website van Oracle aangeeft dat Java is verouderd krijgt u het onderstaande scherm te zien. Hierin staat vermeld welke versie van Java er momenteel aanwezig is, en wat de meeste recente versie is die beschikbaar is.

Java-Downloaden

  1. Om de software te updaten, klikt u op de knop “Download nu Java” om de meest recente versie te downloaden.
  2. Vervolgens kan je kiezen voor het volledige installatie bestand of de online versie die kleiner van formaat is.
  3. In principe maakt het niet uit welke je neemt, bij een actieve internetverbinding kan je de online versie gebruiken.

Vink tijdens de installatie wel altijd de Ask Toolbar uit voordat u verder gaat met de installatie van Java, de Ask Toolbaar zal namelijk de startpagina van de gebruikte browser wijzigen en de standaard zoekmachine veranderen in die van Search.Ask.com.

Java-Ask-Toolbar