Malwarebytes Anti-Malware verklaart oorlog aan toolbars

Malwarebytes Anti-Malware heeft in een bericht op hun blog laten weten de strijd aan te gaan met de ongewenste toolbars. Naar aanleiding van de vele problemen op diverse security fora met betrekking tot ongewenste toolbars, browser hijackers die onder de categorie “Potentieel ongewenst programma / potentially unwanted program (PUP)” vallen heeft Malwarebytes besloten om naast malware ook de adware en andere ongewenste software aan te pakken.

Als we alleen al kijken naar de hoeveelheid adware gerelateerde problemen in de “Malware en virusinfectie problemen (HijackThis / DDS logs)” sectie op ons forum is het niet verwonderlijk dat Malwarebytes deze beslissing heeft genomen, want toolbars, gewijzigde startpagina’s en zoekmachines zijn toch wel één van de meest grote ergernissen van de computergebruikers op dit moment.  En anno 2013 kunnen we dan ook wel stellen dat er een enorme toename is aan adware al dan niet ongewenste software die veelal zonder medeweten van de gebruiker wordt geïnstalleerd op de computer.

De voornaamste oorzaak van de verspreiding van deze ongewenste software zoals toolbars, browser hijackers en andere adware gerelateerde programma’s zijn de talloze download-websites die software aanbieden middels een “wrapper”. Bekende websites zijn onder andere Softonic, Brothersoft en Cnet, wanneer je van deze websites software download is het installatiebestand bijna altijd voorzien van “third-party” software die al dan niet optioneel extra software op uw computer installeren. In sommige gevallen wordt er zelfs niet eens gevraagd om uw toestemming of extra software te installeren, en laatst hebben wij dit ontdekt bij onder andere het bekende programma GOM Player die geheel ongevraagd de AVG SafeGuard Toolbar installeert. In dit geval gaat het om een legitiem programma, maar er zijn talloze voorbeelden waarbij er gewoonweg ongevraagd adware gerelateerde programma’s op uw computer worden geïnstalleerd.

De meest bekende ongewenste toolbars zijn die van Ask.com, Babylon, Conduit, MyStart en onder de browser hijackers zijn dan Qvo6, Portaldosites en vele andere ongewenste software die zich nestelt in uw gebruikte browsers. Deze zijn niet alleen hinderlijk en kunnen daarbij de browser aanzienlijk vertragen maar kunnen ook uw surfgedrag ik kaart brengen om gericht advertenties, pop-ups en reclame weer te geven.

Malwarebytes Anti-Malware verklaart oorlog aan toolbars
Malwarebytes Anti-Malware verklaart oorlog aan toolbars

Malwarebytes Anti-Malware verklaart oorlog aan toolbars

Alle ongewenste toolbars en adware gerelateerde items worden door Malwarebytes Anti-Malware vanaf nu gedetecteerd als PUP, zoals PUP.WebCake, PUP.Software.Updater, PUP.Optional.WhiteSmoke.A, PUP.Optional.DefaultTab, PUP.BundleInstaller.IB, PUP.Optional.Tarma.A en vele andere varianten.

Wanneer u dus last heeft van ongewenste pop-ups”  toolbars en dergelijke is het raadzaam om uw computer grond te controleren op de aanwezigheid van adware, malware en andere ongewenste software zoals malafide browser plug-ins en dergelijke, voor een grondig analyse van uw computer en hulp en ondersteuning bij het verwijderen van de adware en “ongewenste pop-ups” kunt u terecht op ons forum.

Het onderstaande stappenplan is de basis voor de analyse van uw computer, aan de hand van de verkregen logbestanden kunnen wij u op het forum verder helpen met het verwijderen van de adware en het opschonen van uw computer.

Stap 1 – Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 – Stappenplan uitvoeren

Middels deze handleiding die uit drie stappen bestaat kunnen de experts op het forum van PC Web Plus uw computer grondig controleren op aanwezigheid van malware.

  • RSIT uitvoeren (Analyse programma waarmee handmatig uw computer gecontroleerd wordt).
  • HitmanPro (Cloud-scanner om te controleren op actieve malware)
  • MalwareBytes Anti-Malware (Malwarescanner om uw gehele computer te controleren)

Stap 3 – Nieuwe onderwerp openen op het forum

  • Geef als eerste in uw bericht een zo goed mogelijke omschrijving van uw probleem.
  • Wanneer uw beveiligingspakket melding geeft van een virus of malware, geef dan even aan om welke detectie dit gaat zoals de gegeven naam en locatie.
  • Vertel eventueel wat u zelf al heeft geprobeerd om het probleem te kunnen oplossen.
  • Plaats de verkregen logbestanden van het stappenplan in een nieuw onderwerp als bijlage in uw bericht
  • Mocht u problemen ondervinden bij het uitvoeren van dit stappenplan maak dan gewoon een nieuw onderwerp aan op het forum en beschrijf uw problemen, zo kunnen we u een andere oplossing aanbieden.
  • Wanneer het probleem opgelost lijkt na het uitvoeren van dit stappenplan plaats dan alsnog even de verkregen logbestanden zodat we uw computer verder kunnen controleren en kunnen zien wat er is verwijderd en gedetecteerd.

Vervolgens wordt u op het forum door een “expert” op het gebied van het verwijderen van virussen en malware geholpen, dit gebeurd geheel individueel. Uw probleem wordt dus geheel één op één behandeld door de betreffende `security specialist´ op het forum van PC Web Plus.