PC Beveiligen – Advies over het beveiligen van uw PC

Het is natuurlijk algemeen bekend dat zorgvuldig een PC beveiligen tegenwoordig geen overbodige luxe is, in dit artikel “PC Beveiligen – Informatie over het beveiligen van uw PC” zullen we dan ook dieper ingaan op het onderwerp “PC Beveiligen.  Waar we vroeger nog prima beschermd waren met alleen een virusscanner komen we heden ten dagen toch redelijk bedrogen uit, het zijn immer niet meer de “virussen” die een bedreiging voor de computer zijn. De kwaadaardigheden die allesomvattend wordt aangeduid als malware is eigenlijk de juiste term als we spreken over virussen, Trojaanse paarden (trojan horses) wormen, rootkits, adware, spyware en andere kwaadaardige software.

Dat de term “virussen” & “virusscanners” zo ingeburgerd zijn, is wel te zien aan het feit dat veel bedrijven hun product nog steeds een virusscanner noemen. Eigenlijk spreken we al heel lang over “malware” en wanneer we heel correct willen zijn spreken we dan tegenwoordig ook over een Anti-Malware scanner. Maar goed het gaat immers over PC Beveiligen en niet over de terminologie die gebruikt dient te worden.

PC Beveiligen – Advies over het beveiligen van uw PC

Wanneer u op Google zoekt naar informatie voor het beveiligen van uw PC, dan is het aanbod van informatie enorm maar ook erg divers waarbij deze ook nog eens sterk verouderd kan zijn. De informatie omtrent het optimaal beveiligen van uw computer is dan ook iets wat bijna continue veranderd, en dat heeft niet alleen te maken met het feit dat het voor de beveiligingspakketten, virusscanners en anti-malware scanners stuivertje wisselen is qua detectie resultaten en scores met betrekking tot proactieve en reactieve bescherming. Als we kijken naar de afgelopen jaren is er namelijk een sterke verandering te zien in het aanbod van beveiligingspakketten, en daarbij spelen de gebruikte technologieën voor het detecteren van malware en het proactief bescherming een zeer belangrijke rol.

Jaarlijks komen alle beveiligingsfabrikanten rond de zomerperiode met hun nieuwe beveiligingssuites waarbij nieuwe technologieën een nog betere bescherming bieden, en product A is dan altijd effectiever dan Product B en ga zo maar door. En hoe goed het beveiligingsproduct ook is u kunt helaas nooit voor de volle 100% uw PC beveiligen.

PC Beveiligen – informatie

Een PC beveiligen op een manier waarbij u bijna 99,9% zekerheid kunt hebben dat malware maar een geringe kans heeft om uw computer te infecteren is mogelijk, maar dit bereikt u helaas niet alleen met een gratis virusscanner, internet security pakket en een aanvullende malware of spywarescanner. In dit geval spreken we over een Behavior Blocker of HIPS (Host Intrusion Prevention System) om een PC mee te beveiligen. Een “behaviour blocker” is een gedragsbewakingssysteem die real-time het gedrag van programma’s en processen op uw computer controleert, het HIPS (Host Intrusion Prevention System) is een mooie naam voor een soort van digitaal alarmsysteem voor uw computer dat waarschuwt wanneer niet vertrouwde en of onbekende bestanden uitgevoerd worden of automatisch gestart worden.

Op basis van zo’n HIPS (Host Intrusion Prevention System) kunt u gedegen uw PC beveiligen waarbij de kans op een malware-besmetting eigenlijk nauwelijks mogelijk is aangezien de uiteindelijke beslissing van het uitvoeren van bepaalde programma’s en processen geheel in handen van de gebruiker is. Echter speelt hierbij de belangrijke rol dat computergebruikers eigenlijk helemaal geen beveiligingspakket willen dat veel pop-ups en waarschuwingen geeft, en het liefst een virusscanner of beveiligingspakket gebruiken wat zich geheel op de achtergrond begeeft zonder dat er enige interactie van de gebruiker benodigd is. Helaas kan dit wel ten koste gaan van de uiteindelijke beveiliging van uw computer, een PC geheel geautomatiseerd beveiligen is eigenlijk onmogelijk en sowieso heeft u op deze manier geen enkel inzicht in de beveiliging en wat er allemaal wordt uitgevoerd.

PC Beveiligen – met gratis software

Een PC beveiligen hoeft niet altijd met betaalde beveiligingssoftware, want er zijn talloze gratis programma’s waarmee u uw PC prima kunt beveiligen, en misschien in de basis nog wel beter dan één betaald beveiligingspakket dat bescherming biedt tegen virussen, Trojaanse paarden (trojan horses) wormen, rootkits, adware, spyware en andere kwaadaardige software. En de firewall alle inkomende en uitgaande verbinding monitort.

Een goede combinatie van programma’s om uw PC te beveiligen is de gratis virusscanner van avast! samen met de Online Armor firewall van Emsisoft, de gratis virusscanner van avast! biedt hier de basis beveiliging van uw computer en de Online Armor firewall inclusief HIPS (Host Intrusion Prevention System) functionaliteit neemt aanvullend op de virusscanner de overige beveiliging van uw computer voor zijn rekening.
Het wordt regelmatig aangegeven dat Online Armor de beste softwarematige firewall is, alleen is deze wellicht redelijk onbekend en gebruikt menig computergebruiker de standaard firewall van Windows zonder te weten dat dit eigenlijk maar een one-way firewall betreft en alleen de inkomende verbindingen controleert en niet de uitgaande.

Uw PC beveiligen hoeft dus helemaal niets te kosten, de gratis Online Armor Firewall met de gratis versie van avast! is een uitstekende combinatie om uw computer te beveiligen.

PC Beveiligen Vraag & Antwoord

Wanneer u vragen heeft over dit artikel, of over het onderwerp PC beveiligen zelf dan kunt u terecht op ons forum in één van de sub-forums met betrekking tot “Beveiliging & Privacy”.

Aanmelden op PC Web Plus