Problemen met computerkoeling?

In de warme zomermaanden neemt het aantal problemen met computerkoeling aanzienlijk toe, en vaak zijn het problemen met het uitvallen van de computer doordat deze te warm wordt en middels de thermische beveiliging automatisch uitschakelt. Ook vastlopers, systeemcrashes of spontane blauwe schermen kunnen een aanleiding zijn van oververhitting en problemen met de koeling van de computer. Als gevolg van de oververhitting van de computer kunnen er de meest vreemde problemen optreden maar daarnaast is een te hoge temperatuur ook zeer schadelijk voor de computer, en kan zelfs tot defecten aan de gebruikte hardware leiden.

Problemen met computerkoeling kunnen allerlei oorzaken hebben, maar de meest voorkomende problemen tijdens de warme zomermaanden worden veroorzaakt door de stof in de ventilatoren van de computer. De processorkoeler bestaat bijvoorbeeld uit een zogenaamde “heatsink” waarbij de lucht van de ventilator door de koelribben voor de koeling van de processor zorgen. Als deze koelribben verzadigd zijn van stof veroorzaakt dit een zeer grote belemmering van de koeling, waarbij de warmte niet meer optimaal afgevoerd kan worden. Dit zelfde geldt ook voor de videokaart want deze hebben over het algemeen één of meerder ventilatoren om de GPU (Grafische Processor Unit) te kunnen koelen, of de videokaart moet passief gekoeld zijn met alleen een “heatsink” dan heeft deze natuurlijk geen eigen ventilatoren.

Problemen met computerkoeling
Problemen met computerkoeling

Problemen met computerkoeling?

Zoals reeds vermeld worden problemen met computerkoeling over het algemeen veroorzaakt door de aanwezigheid van stof, op de bovenstaande afbeelding is goed te zien hoe de koelribben van de processorkoeler zijn verzadigd met stof. Er is als het ware een heel laagje van stof ontstaan onder de ventilator. Het is dus van belang om met enige regelmaat uw computer goed stofvrij te maken om zo de koeling optimaal te houden, grote hoeveelheden stof kunnen naast temperatuurproblemen van de computer ook voor onnodige slijtage zorgen van de ventilatoren.

Symptomen van problemen met de computerkoeling.

  • Uitvallen van de computer.
  • Spontaan herstarten van de computer.
  • Sterk blazende ventilatoren.
  • Vastlopers en systemcrashes.
  • Blauwe schermen BSOD’s

Moederborden beschikken standaard over een aantal temperatuursensoren, en middels bepaalde software kunnen deze temperaturen op de computer worden uitgelezen, om de onderstaande link ziet u een overzicht van beschikbare software.

Wanneer de temperaturen te hoog zijn is het raadzaam om direct naar de mogelijke oorzaak te zoeken, dit in eerste instantie om vreemde problemen te voorkomen. Aangezien stof de meest voorkomende oorzaak is van problemen met computerkoeling is het raadzaam om dit als eerste te controleren. Op de onderstaande link staat beschreven hoe u de computer zelf kunt schoonmaken, en tevens is er vermeld wat u zeker niet moet gebruiken om schade aan de computer te voorkomen.

Wanneer u vragen heeft over dit artikel of problemen met de computerkoeling heeft dan kunt u natuurlijk altijd terecht op ons forum voor gratis advies en hulp.

Aanmelden op PC Web Plus

Nieuwe onderwerp openen op het forum