Ruimte besparen en vrijmaken op je SSD

By | 22 juli 2013

Een SSD (Solid State Drive) heeft ten opzichte van een reguliere HDD (Harde schijf) veel voordelen, het voornaamste voordeel is dan ook dat een SSD ontzettend snel is. Echter heeft een SSD een gelimiteerde hoeveelheid opslagruimte en dat is veel minder dan bij de reguliere harde schijven. Daar een SSD voornamelijk bedoeld is voor alleen het besturingssysteem en niet voor gegevensopslag in grootte hoeveelheden kan deze tevens door alleen Windows al snel vollopen en dat is zeker niet wenselijk.

In dit artikel zullen we dan ook diverse tips geven hoe u zorgvuldig met de schijfruimte van een SSD kunt omgaan en op welke manier u soms wel tientallen gigabytes aan ruimte kunt vrijmaken op de gebruikte SSD. Om een gedetailleerd overzicht te krijgen van de gebruikte schijfruimte en de opgeslagen bestanden kunt u gebruik maken van het gratis programma WinDirStat.

Ruimte besparen en vrijmaken op je SSD

Ruimte besparen en vrijmaken op je SSD

Ruimte besparen en vrijmaken op je SSD

Op de bovenstaande afbeelding is goed te zien hoe WinDirStat de gebruikte schijfruimte gedetailleerd weergeeft. Het eerste dat wellicht opvalt is dat pagefile.sys en hiberfil.sys veel ruimte gebruiken en in totaal 5,6 GB.

Wanneer het interne geheugen van de computer vol raakt, wordt de SSD aangesproken en dan worden de gegevens weggeschreven naar een zogenaamd wisselbestand pagefile.sys en afhankelijke van de hoeveelheid gebruikte interne geheugen kan dit bestand aanzienlijk groot zijn. Om extra ruimte vrij te maken op de SSD kan dit bestand het beste op een andere schijf (HDD) worden opgeslagen zodat we hiermee de SSD ontlasten. In principe kan je het gebruik van een wisselbestand zelfs helemaal uitschakelen.

 • Ga naar Start > Uitvoeren, en typ het commando SystemPropertiesAdvanced.exe en druk vervolgens op OK.
 • Open het tabblad Geavanceerd en kies in het gedeelte Prestaties voor Instellingen.
 • Open ook in dit venster het tabblad Geavanceerd en klik in het vak Virtueel geheugen op de knop Wijzigen.
 • Schakel bovenin het selectievakje uit. Selecteer desgewenst een schijf met voldoende opslagruimte, kies Grootte wordt door het systeem beheerd en klik op de knop Instellen.
 • Wanneer u geen wisselbestand wilt gebruiken kiest u vervolgens de SSD, kies dan voor Geen wisselbestand en druk op Instellen.

Indien u ervoor kiest het virtueel geheugen uit te schakelen zonder een andere schijf in te stellen, wees er dan natuurlijk wel zeker van dat u over genoeg werkgeheugen beschikt. Zodra er onvoldoende geheugen en geen virtueel geheugen beschikbaar is, kan dit ongemerkt vervelende crashes van de computer veroorzaken. Weet u niet of u er goed aan doet om op uw computer het wisselbestand uit te schakelen dan kunt advies inwinnen op ons forum.

Dan komen we vervolgens bij het bestand hiberfil.sys deze wordt gebruikt wanneer de computer in slaapstand wordt gebracht, alle informatie die in het geheugen is geladen wordt dan vervolgens in het bestand hiberfil.sys opgeslagen op de systeemschijf uw SSD. Op deze manier kan je vanuit de slaapstand direct weer verder met de computer werken zoals voordat deze in de slaapstand werdt gebracht.

Daar het bestand hiberfil.sys ontzettend groot kan worden is het bij een SSD raadzaam om de slaapstand functie van Windows geheel uit te schakelen.

 • Ga naar Start > Uitvoeren, en typ het commando¬†powercfg.cpl en druk vervolgens op OK.
 • Klik vervolgens achter uw gekozen voorkeursschema op de optie De schema-instellingen wijzigen.
 • Kies nu voor Geavanceerde energie-instellingen wijzigen en druk op het plusje voor Slaapstand en het plusje voor Slaapstand na.
 • Zet de Instelling (minuten) op 0 (nul) en druk vervolgens op OK.
 • Herstart de computer en het bestand hiberfil.sys zal nu verwijderd zijn van uw computer.
 • Je kan nu de computer echter niet meer in slaapstand brengen natuurlijk.

Schijfopruiming

Naast de bovenstaande tips en adviezen kunt u met regelmaat ook de Windows schijfopruiming uitvoeren om overbodige en tijdelijke bestanden van uw SSD (Solid State Drive) te verwijderen.

 • Ga naar Start Uitvoeren en typ het commando cleanmgr.exe en druk op OK.
 • Selecteer vervolgens de SSD schijf en klik op OK.
 • Kort daarna verschijnt er een lijst met te verwijderen bestanden.
 • Selecteer de bestanden die u wilt verwijderen en kies OK.

Heeft u vragen over dit artikel of tegen problemen aanlopen, dan kunt u natuurlijk op het forum terecht voor advies en ondersteuning.

Aanmelden op PC Web Plus

Nieuwe onderwerp openen op het forum in de daarvoor bestemde sectie