Security-waarschuwing: Zero-day kwetsbaarheid in Java

In de nieuwste versie van Java is een kwetsbaarheid CVE-2012-4681 ontdekt waarmee cybercriminelenop grote schaal misbruik kunnen maken. De schadelijke code is inmiddels al opgenomen in de “Blackhole exploit kit” waarmee malware via het internet wordt verspreid.

Systemen met Java 7 met Update 0 tot  7 zijn momenteel kwetsbaar voor malwareinfecties, vandaar het advies om Java uit te schakelen of geheel van het systeem te verwijderen. In oudere versies van Java is deze kwetsbaarheid niet aanwezig, maar daar zijn weer andere kwetsbaarheden in aanwezig. En om die verstande is het niet raadzaam om te downgraden naar een verouderde versie van Java.

Java Uitschakelen.

  • Navigeer naar “C:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin ” dubbelklik op het bestand javacpl.exe (Windows Vista en 7 gebruikers dienen “javacpl.exe” uit te voeren als administrator, rechtermuisknop uitvoeren als).
  • Klik op het tabblad Geavanceerd > Standaard Java voor browsers / Advanced > Default Java for browsers.
  • Verwijder het vinkje voor alle weergegeven browsers. Als een browser grijs is, kan het vinkje  worden verwijderd door op de spatiebalk te drukken
  • Klik op “Toepassen” en vervolgens met “OK

Note:
Als u de 64-bits versie van Java gebruikt, volgt u deze instructies voor deze versie in C:\Program Files\Java\ jre7\bin.

Java per browser uitschakelen.

  • Firefox (huidige versie: 14.0.1): Extra> Add-ons> Plugins> Schakel alle plug-ins in combinatie met Java uit
  • Internet Explorer (huidige versie: 9.0.9): Extra> Invoegtoepassingen beheren> zet  “Toon” op “Alle add-ons”> schakel alle add-ons met betrekking tot Oracle America Inc. uit
  • Google Chrome (huidige versie: 21.0.1180.83): chrome :/ / settings / content in de Chrome-browser op Enter, vervolgens> Plug-ins> Uitschakelen individuele plug-ins> Schakel alle plug-ins met betrekking tot Java uit
  • Safari voor Windows (huidige versie: 5.1.5): Klik op het radertje> Instellingen> Beveiliging> Verwijder het vinkje voor “Activeren Java”

Voor vragen en bij problemen kunt u terecht op het forum.