SSD solid state drive

Een SSD solid state drive is niets anders dan een harde schijf zonder “bewegende onderdelen”, een SSD solid state drive heeft dan ook geen “platters” waar de gegevens op worden opgeslagen, maar maakt gebruik van flash geheugen zoals u dat ongetwijfeld wel kent van de geheugenkaartjes voor fototoestellen en dergelijke. Dat een SSD solid state drive gebruikt maakt van flash geheugen  is één van de voordelen ten opzichte van een normale harde schijf (HDD).

Echter wordt de kwaliteit van een SSD solid state bepaald door een aantal factoren, en voor dat u een SSD solid state drive aankoopt is het dan ook raadzaam om goed de specificaties van de verschillende SSD solid state drives te vergelijken.

  • Het flash geheugen: het eigenlijk geheugen, veelal dezelfde chips tussen alle fabrikanten/modellen.
  • De controller: deze bepaald op welke manier het flash geheugen wordt gebruikt.
  • De firmware (software): dit bepaald hoe de controller wordt gebruikt. Dit kan voor heel verschillende prestaties zorgen tussen fabrikanten die toch identiek dezelfde hardware hebben.
  • De capaciteit en de gebruikte hardware: dit bepaald onder andere de schrijf en leessnelheid van een SSD solid state drive.
SSD solid state drive.jpg
SSD solid state drive

SSD solid state drive

Gezien het feit dat een SSD solid state drive qua (lees)snelheid sneller is dan een reguliere HDD loont het vaak om een normale harde schijf die gebruikt wordt voor het OS (besturingssysteem) te vervangen voor een SSD solid state drive. De lage access time in combinatie met enorm sterke random read prestaties van een SD solid state drive maakt deze in vergelijking met een gewonde HDD razend snel. En voor het laden van het besturingssysteem, en eveneens het laden van de geïnstalleerde software kan dit een aanzienlijk snelheidsverschil opleveren waarbij de SSD de HDD flink overtreft.

Een SSD solid state drive wordt dan ook niet gebruikt als opslagschijf, en daarbij kan een normale HDD bij een lange zuivere schrijfactie zoals erg grote bestanden weer sneller zijn. En daarbij zijn er ook wel een aantal punten om rekening mee te houden zodat je een SSD solid state drive optimaal gebruikt, maar daarover leest u meer in het onderstaande artikel op ons forum.

Aangezien het lastig is om een standaard aankoopadvies te geven, en daarbij ook de prijzen continue verschillen en er steeds nieuwere SSD solid state drives op de markt komen zullen we geen prijzen en directe aankoopadviezen verstrekken, daarvoor verwijzen we u naar ons forum waar u in de hardware sectie terecht kunt voor advies.

Op basis van de gegevens c.q. specificaties van uw computer kan er dan specifiek advies omtrent de aankoop van een SSD solid state drive gegeven worden.

Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 Nieuwe onderwerp openen op het forum

Vermeld in uw probleemomschrijving zoveel mogelijk relevante informatie zoals.

  • Welke problemen u exact heeft inclusief foutmeldingen.
  • Wanneer u zelf al het één en ander heeft geprobeerd vermeld dit eveneens in uw eerste bericht met de probleemomschrijving.