TAN Codes geblokkeerd door de ING, wat nu?

Steeds vaker worden uit voorzorg de TAN-codes van ING klanten geblokkeerd indien er een vermoeden bestaat van frauduleuze handelingen. In de meeste gevallen wordt u hiervan per brief op de hoogte gebracht. Zodra u inlogt op op de website van de ING zult u bij Beveiliging -> statusoverzicht ook de mededeling zien dat uit veiligheidsoverwegingen de TAN-functie geblokkeerd is.

Wat kunt u zelf doen?

  1. Maak op de eventueel geïnfecteerde computer geen gebruik meer van Internetbankieren.
  2. Wijzig uw wachtwoord en overige gegevens op een computer waarvan u zeker weet dat deze vrij is van malware.|
    Wijzig uw ING inloggegevens.
    • Ga naar Mijn ING
    • Ga naar ‘Service en Instellingen’ en vervolgens naar ‘Mijn instellingen wijzigen
    • Kies hier voor ‘Wachtwoord’ en wijzig deze.
    • Zie ook deze link met uitleg van de ING
  3. Controleer op een niet geïnfecteerde computer of bij de bank zelf dat er geen frauduleuze transacties zijn uitgevoerd.
  4. Controleer uw computers op aanwezige malware, hiervoor kunt u dit stappenplan raadplegen.

Alertheid!

Cybercriminelen gebruiken steeds meer geraffineerdere manieren om uw persoonlijke gegevens te ontfutselen. Dit gebeurt dus niet alleen meer via de zogenaamde “phishing” berichten maar met geavanceerde malware. Zo toont bijvoorbeeld de Gataka Trojan een extra scherm wanneer u de legitieme website van de ING bezoekt met de vraag om een TAN-code.

Dit soort ‘banking trojanen’ kunnen man-in-the browser aanvallen uitvoeren, waarbij de cybercriminelen op de achtergrond transacties voorbereiden en manipuleren. Meldingen waarbij een extra autorisatie stap is vereist, of uw TAN-code geverifieerd dient te worden moeten alle alarmbellen al doen gaan rinkelen natuurlijk.

In dit geval beëindigd u het beste de sessie van het internetbankieren en controleert u direct of er geen vreemde transacties zijn voorbereid, indien u toch TAN-codes hebt gebruikt bij transacties en u het niet vertrouwd neem dan het beste contact op met de bank en controleer uw gemaakte transacties.

Computerveiligheid

Naast uw eigen alertheid is natuurlijk ook de gebruikte computerbeveiliging van belang, gezien het feit dat de “banking trojanen” steeds geavanceerder worden en makkelijker detectie door een virusscanner kunnen voorkomen.

Zelf kunt u uw beveiliging optimaliseren, diverse beveiligingsbedrijven hebben daarom ook extra software uitgebracht die als extra beschermingslaag naast uw reeds geïnstalleerde virusscanner gebruikt kan worden.

Surfright bekend van HitmanPro heeft HitmanPro.Alert gelanceerd als extra beschermingslaag bij het internetbankieren.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →