Thuisnetwerk instellen

By | 4 februari 2014

Met de huidige Windows versie is een thuisnetwerk instellen steeds makkelijker geworden waarbij u via meerdere computers bestanden en mappen kunt delen en gebruik kunt maken van gedeelde printers. Wanneer u een computer voor de eerste maal met een mode / router verbindt, krijgt u de vraag of u gebruik wilt van een privé- of thuisnetwerk, bedrijfsnetwerk of openbaar netwerk. Bij een privé- of thuisnetwerk zijn alle computers zichtbaar voor alle andere computers op hetzelfde netwerk, en bij een openbaar netwerk wordt privacygevoelige informatie verborgen gehouden. In sommige gevallen kan het zo zijn dat Windows de verbinding zelf al heeft ingesteld als een ‘openbaar netwerk‘ terwijl het eigenlijk om een thuisnetwerk gaat, is dit het geval stel dan uw netwerk opnieuw in, dit kan op de onderstaande manier.

 • Klik met de rechtermuisknop op het icoon van de netwerkverbinding in het systeemvak.
 • Kies vervolgens de optie Netwerkcentrum openen.
 • Klik bij de netwerkverbindingsnaam op Aanpassen en stel de in op een particulier of een privé- of thuisnetwerk.

Mocht u na het lezen van de onderstaande informatie nog steeds problemen ondervinden met betrekking tot bestanden delen via een thuisnetwerk verwijzen we u graag door naar ons forum, bij het forumgedeelte Netwerken, Draadloos Netwerk, Routers & Modems kunt u terecht voor gratis hulp en ondersteuning bij problemen met uw thuisnetwerk.

Thuisnetwerk instellen

Thuisnetwerk instellen en beveiligen

Bij een thuisnetwerk instellen speelt ook de beveiliging een belangrijke rol, bij draadloze thuisnetwerken dient u deze natuurlijk altijd te beveiligen met een zogenaamde netwerksleutel. Middels deze unieke authenticatiecode kunt alleen u gebruik maken van het draadloze netwerk en voorkom je ongewenste gebruik van jouw draadloze netwerk. Ook een extra beveiliging in de vorm van een firewall is zeker aan te raden. De firewall maakt het een stuk moeilijker om zonder toestemming tot een van de computers in het draadloos thuisnetwerk toegang te krijgen.

Netwerkdetectie en bestanden delen

 1. Ga naar Start  en klik vervolgens op de optie Configuratiescherm.
 2. Klik onder Netwerk en internet op de optie Een thuisgroep en opties voor delen selecteren.
 3. Klik vervolgens in het venster met de instellingen voor de thuisgroep op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen.
 4. Schakel netwerkdetectie en het delen van bestanden en printers in. Bekijk de andere instellingen en schakel ze in of uit.
 5. Klik vervolgens op Wijzigingen opslaan.

Harde schijven bestanden en mappen delen

 1. Ga naar Start en klik vervolgens op Computer.
 2. Navigeer naar de harde schijf of map die u wilt delen.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de map of harde schijf, selecteer Delen met en selecteer Thuisgroep (Lezen), Thuisgroep (Lezen/Schrijven) of Bepaalde personen.
 4. Als u Bepaalde personen kiest, verschijnt het venster Bestandsdeling.
 5. Klik op de pijl omlaag, selecteer de gebruiker waarmee u wilt delen en klik op Toevoegen.
 6. Klik op een pijl onder Machtigingsniveau om het machtigingsniveau voor iedere gebruiker of groep in te stellen.
 7. Klik vervolgens op de knop Delen.

Wanneer u vragen heeft omtrent een thuisnetwerk instellen of tegen problemen aanloopt kunt u natuurlijk terecht op ons forum, hiervoor is er een speciaal forum aanwezig voor vragen over Netwerken, Draadloos Netwerk, Routers & Modems. Voor het oplossen van problemen met de internetverbinding hebben we een apart stappenplan beschikbaar.

Zoekopdrachten:

 • thuisnetwerk instellen windows 10
 • thuisnetwerk
 • thuisnetwerk instellen
 • hoe kan ik hulp krijgen in windows 10
 • hulp krijgen in windows 10
 • prive netwerk instellen
 • thuisgroep openen surface windows 10