Windows 8 verwijderen – deïnstalleren

By | 3 april 2013

Wanneer u Windows 8 op uw computer heeft geinstalleerd maar niet tevreden bent of problemen ondervindt die niet opgelost kunnen worden zoals: drivers die niet goed functioneren of omdat u gewoonweg niet kan wennen aan de gebruikersinterface van Windows 8 kunt u de onderstaande instructies volgen om Windows 8 te verwijderen.
Echter is de manier waarop  u Windows 8 kunt verwijderen – deïnstalleren hangt af van de manier waarop u deze heeft geïnstalleerd.

 1. U heeft Windows 7 geüpgraded of je hebt het huidige besturingssysteem verwijderd en alleen Windows 8 geinstalleerd
 2. Windows 8 is onafhankelijk van Windows 7 als dual-boot of een ander besturingssysteem geïnstalleerd op een andere partitie.

Windows 8 downgraden naar Windows 7.

Spijtig genoeg is het niet mogelijk uw Windows 8 te downgraden naar Windows 7 of geheel terug te keren naar de Windows 7 installatie middels Windows zelf.  Indien u de mogelijkheid hebt kunt u wel een volledige back-up c.q. image van uw computer terugplaatsen om de computer terug naar Windows 7 te herstellen. Eveneens kunt u de oorspronkelijke Windows 7 versie terug plaatsen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een meegeleverde herstel of recoverpartitie.
Vragen omtrent het opnieuw installeren van Windows 7 of het terugplaatsen van een fabrieksimage kunt u altijd stellen op ons forum.

Windows 8 dual-boot verwijderen.

Wanneer u Windows 8 op een aparte partitie hebt geïnstalleerd, naast bijvoorbeeld Windows 7, is het makkelijk terug te verwijderen middels de onderstaande instructies.

 1. Om de bootloader van Windows 8 te kunnen verwijderen heeft u het programma EasyBCD nodig, download en installeer dit programma.
 2. Wanneer het programma geïnstalleerd start deze dan op als administrator.
 3. Klik vervolgens op “Edit Boot Menu” aan de zijkant.
 4. Klik vervolgens op “Windows 8” en druk op “Delete“.
 5. Vervolgens zal er worden gevraagd welke versie van Windows je als standaard wil starten, in de meeste gevallen kan je hier “Windows 7” aanvinken, klik dan vervolgens op “Save Settings“.
 6. Aan de zijkant staat de optie “BCD Backup/Repair“, klik hierop en selecteer “Re-create/repair boot files“, klik dan nog eens op “Perform Action” om af te sluiten.
EasyBCD

EasyBCD

Normaal gesproken is de Windows 8 bootloader nu geheel verwijderd, controleer dit door de computer opnieuw op te starten.  Indien de computer normaal doorstart naar Windows 7 en geen vermelding meer van Windows 8 toont is alles succesvol voltooid en kan je de Windows 8 partitie en bijbehorende bestanden gaan verwijderen.

 1. Open het onderdeel “Schijfbeheer“, deze kunt u vinden in het configuratiescherm of openen via het commando diskmgmt.msc via start > uitvoeren.
 2. Selecteer de Windows 8 partite en klik er met de rechtermuisknop op, klik vervolgens op “Volume verwijderen” en druk op “ja” om verder te gaan.
 3. Vervolgens zal er een naamloze ruimte verschijnen, selecteer nu bijvoorbeeld de Windows 7 partitie, meestal de C-schijf en klik op “Volume uitbreiden“.
 4. Klik vervolgens nog eens op “volgende” en bevestig dat je alle legeruimte wil toevoegen, hiermee wordt de vrijgekomen ruimte aan uw Windows 7 partitie toegewezen.
 5. Dit is natuurlijk een voorbeeld hoe u de vrijgekomen ruimte kunt toevoegen aan een ander station.
 6. Druk tot slot op “Voltooien” om het verwijderen van Windows 8 te voltooien.

Windows 8 verwijderen – deïnstalleren

Gratis hulp bij virussen
Wanneer u problemen ondervindt middels de bovenstaande instructies verwijzen wij u graag naar ons forum, hier kunt u terecht voor gratis advies en hulp bij uw probleem en of vragen.

Stap 1 Aanmelden op PC Web Plus

Stap 2 Nieuwe onderwerp openen op het forum